Honderd jaar in één dag

15-12-2022
Honderd jaar in één dag

Met een nieuwe baanbrekende technologie maakt TRX het mogelijk om residuhout om te vormen tot hardhout van hoge kwaliteit. De technologie die TRX gebruikt werd ontwikkeld door het Australische 3RT.

Honderd jaar in één dag

TRX, een samenwerking tussen Van Hoorebeke Group en 3RT, brengt de mogelijkheden van deze technologie naar de Europese markt.

Honderd jaar in één dag

De technologie die 3RT ontwikkelde, converteert residuhout op een duurzame manier tot hoogwaardig engineered hardhout. Een sterk geautomatiseerd, schaalbaar proces bootst het natuurlijk groeiproces van bomen na in één dag. Het resultaat is engineered hardhout met de visuele en fysische eigenschappen van 100-jarige bomen.

De wetenschappelijk onderbouwde, gepatenteerde technologie -gebruik makend van robotica, nanotechnologie en speciaal daartoe ontwikkelde lijmen- werd mee ontwikkeld door Flinders University, Bosch en Henkel.

Vanaf midden 2023 zal een eerste DPU (Digitale Productie Unit) engineered hardhout produceren met de gepatenteerde technologie van 3RT in hun productiesite aan het Kluizendok in de haven van Gent (North Sea Port). 

Voor van Hoorebeke Group is dit strategisch innovatieproject een uitgelezen kans om - zelfs in deze uitdagende tijden voor de houtsector - nieuwe Europese markten aan te spreken. ‘TRX wordt een sterke groeimotor voor de komende jaren.’ vertelt Etienne Van de Kerckhove, voorzitter van de raad van bestuur van Van Hoorebeke Group.