Hotel rondom tuin

Copijn Groenaanleg en beheer heeft de EILO Award 2019 Bronze Leaf in de categorie interieurbeplanting gewonnen voor het project Hotel Jakarta in Amsterdam. Het atrium met de subtropische binnentuin, een samenwerking met de Hortus Botanicus, is het kloppend hart van dit hotel. Het fungeert als temperatuurregelaar, zowel in de zomer als in de winter. 
Hotel rondom tuin | TuinVAK
Hotel rondom tuin | TuinVAK
Hotel rondom tuin | TuinVAK
Hotel rondom tuin | TuinVAK
Hotel rondom tuin | TuinVAK
Hotel rondom tuin | TuinVAK
Hotel rondom tuin | TuinVAK
Het is een heel bijzonder project, het in de zomer van 2018 geopende Hotel Jakarta op het Java-eiland in Amsterdam. Duurzaamheid speelt een sleutelrol in het ontwerp van het pand, gebouwd in hout. De duurzame en hoogwaardige materialen van Gira passen helemaal in dat plaatje.
Prijzen
Hotel Jakarta, het groenste hotel van Nederland, heeft al meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen dit jaar. Zo werd de subtropische binnentuin van het hotel al uitgeroepen tot Interieurbeplanting van het Jaar 2019 van VHG. Voor de internationale EILO awards in categorie interieurbeplanting moest Hotel Jakarta het opnemen tegen dertien andere internationaal genomineerde projecten.

Bekroning
Met de Bronze Leaf heeft het hotel nog een mooie bekroning op het werk gekregen, vertegenwoordigd en gerealiseerd door Copijn Groenaanleg en beheer. De Hortus Botanicus Amsterdam heeft Hotel Jakarta geholpen met een beplantingsconcept voor de binnentuin. Dit concept is door Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten technisch uitgewerkt waarbij een ontwerp werd gecreëerd voor de opbouw van de binnentuin.Niveauverschillen
De grote niveauverschillen zijn met behulp van lichtgewicht 100% gerecyclede ophoogmaterialen ingericht. De selectie van beschikbare native Zuidoost-Azië plant- en boomsoorten werd in overleg met de Hortus Botanicus Amsterdam afgestemd en vervolgens in het ontwerp verwerkt. Copijn Groenaanleg en beheer heeft gezorgd voor een vlekkeloze aanleg en beheert de binnentuin om zo de kwaliteit voor lange termijn te waarborgen.

Duurzame maatregelen
De irrigatietechniek bestaat uit de laatste technologie op het gebied van geïntegreerde voedingssystemen en op afstand stuurbare meet- en regeltechniek. Naast het duurzame casco zijn energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Het systeem onttrekt regenwater vanuit een in het gebouw gelegen bassin.Groene incoon
De grote subtropische binnentuin is het groene icoon van Hotel Jakarta op de kop van het Java-eiland in Amsterdam. Het bestrijkt twee verdiepingen en vult het atrium met zes tot tien meter hoge palmen die speciaal voor Hotel Jakarta met de grootste zorgvuldigheid zijn geselecteerd. Dankzij de duurzaamheidsprestaties is Hotel Jakarta een energieneutraal gebouw dat met een Breeam Excellent certificaat het meest duurzame hotel van Nederland is.

Duurzaam en high tech
De gemeente Amsterdam zocht al jaren naar de beste manier om de behoefte aan hotelruimte in te vullen op de kop van het Java-eiland. WestCord Hotels schakelde de hulp in van SeARCH architecten, dat al eerder betrokken was bij het stedenbouwkundige plan van het Java-Eiland. Samen ontwikkelden ze een hotelconcept dat even duurzaam als high tech is.Verbinding
Een voorwaarde voor het ontwerp van het hotel was dat hele hoge eisen op het gebied van duurzaamheid moesten worden gehaald. Ook moest het hotel de verbinding aangaan met de buurt. “We besloten dat de tropische, overdekte binnentuin letterlijk het hart van concept moest zijn. Een tuin die niet - zoals de andere tuinen - alleen voor de bewoners toegankelijk is maar voor iedereen”, vertelt Kim Francois van SeARCH.

Groene invulling
“Meestal vormen binnentuinen het sluitstuk van het ontwerp, meer de groene invulling van het gebouw”, vervolgt Francois. “Hier is dat niet zo, we zijn echt juist begonnen bij de tuin en hebben het gebouw eromheen gebouwd. De planten staan in de volle grond en een ingenieus klimaatsysteem zorgt dat temperatuur en vochtigheid niet alleen goed zijn voor de planten maar ook prettig voor de bezoekers.”
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

TuinVAK nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.