Hovenierstudenten Scalda te zien in tuinprogramma

Hovenierstudenten Scalda te zien in tuinprogramma

Zondag 9 juli vanaf 12:00 uur zijn zo'n tien studenten van de opleiding Hovenier van Scalda te zien in de aflevering van Lodewijks Groene Geluk op RTL4. Zij zijn druk bezig geweest met het vernieuwen van een deel van het museumterrein van de Stichting Stoomtrein Goes Borsele. Studenten van alle leerjaren en van alle niveaus (niveau 2 t/m 4) zijn betrokken bij dit project.

Hovenierstudenten Scalda te zien in tuinprogramma

De Hoveniersstudenten zijn voor dit project benaderd door gemeenteraadslid André Alting van PVDA/ Groen links. “De Stichting Stoomtrein Goes-Borssele liet onze fractie de plannen zien om hun terrein te vergroenen, zodat het in de toekomst een parkachtige uitstraling heeft. En ik wist dat Scalda op zoek was naar maatschappelijke projecten. Dit leek mij een mooie kans voor de studenten van Scalda, zodat zij in de praktijk kunnen laten zien wat ze geleerd hebben op school. Ik heb alleen de eerste date geregeld, maar ik ben blij dat er iets moois opbloeit tussen SGB en Scalda”, zegt Alting lachend. 


Eerste samenwerking Scalda-studenten

De oppervlakte van het museumterrein is behoorlijk groot, daarom is ervoor gekozen het project in overzichtelijke, kleinere projecten te knippen. Zo hebben ook toekomstige hoveniersstudenten uitdagende projecten om mee aan de slag te gaan. 


De naoorlogse tuin van het Museum is de eerste samenwerking van Scalda-studenten met vrijwilligers van de Stichting Stoomtrein Goes Borsele. Het museum heeft de ambitie om de naoorlogse tuin de komende jaren te vergroenen en te verduurzamen. De hulp van de Hoveniersstudenten van Scalda kwam daarbij als geroepen. Voor de studenten is het een geweldig project om mee aan de slag te kunnen. Dat maakt het een echte win-winsituatie.Strategische rolverdeling

De rollen zijn op een strategische manier verdeeld onder de studenten. De niveau 4 studenten zijn gestart met het voeren van voorgesprekken met de voorzitter en curator van het museum, Niels Bax en Edwin Schipper om helder te krijgen wat de wensen en behoeften zijn. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met een ontwerp voor het terrein. De niveau 4 studenten sturen tijdens het hele project niveau 2- en 3- studenten aan.

Uitzending Lodewijks Groene Geluk

Lodewijks Groene Geluk is een televisieprogramma bij RTL 4 waarmee Lodewijk, Helga en hun team iedereen willen inspireren om vooral groener te leven, wonen en consumeren. Zij leggen tuinen zo duurzaam mogelijk aan en houden daarbij ook rekening met biodiversiteit en hergebruik. Lodewijk en zijn team waren dinsdag 6 juni in Goes voor de filmopnames. Docent Hovenier Martijn van Tilburg vertelt dat de studenten enthousiast reageerden op het idee om mee te doen aan de televisieopnames. “Totaal niet onder de indruk van regisseur, camera of script, staken de studenten de handen uit de mouwen. Wat zij in één dag hebben gerealiseerd is bewonderingswaardig. Daar kan ik als docent alleen maar trots op zijn! Het was een unieke ervaring met een bijzondere leeromgeving waarin leren over het hoveniersvak een mooi podium heeft gekregen.”