Hufterproef én esthetisch

Sommigen noemen het een ‘wondermiddel’. De waarheid is echter dat polyurea’s niet voor alles de oplossing zijn maar dat de markten en toepassingen, waar polyurea’s uitermate geschikt voor zijn, snel groeien. Ook in de interieurbouw.

Hufterproef én esthetisch | TuinVAK
Hufterproef én esthetisch | TuinVAK
Hufterproef én esthetisch | TuinVAK

Polyurea’s werden voor het eerst toegepast in het begin van de jaren tachtig door de automobielindustrie vanwege haar sterke en impactresistente eigenschappen. Deze systemen reageerden zeer snel en werden gebruikt om auto-onderdelen te maken middels een spuitgiettechnologie. De eerste verspuitbare polyurea’s verschenen echter pas op de markt aan het einde van de jaren tachtig nadat de eerste betaalbare en gebruiksvriendelijke spuitmachines waren ontwikkelt.

Snelle reactie
Vandaag de dag zijn er wereldwijd door reeds honderden bedrijven duizenden verschillende formules ontwikkelt met dusdanige technische eigenschappen die concurreren met traditionele beschermende producten zoals polyesters, epoxies en lakken en deze eigenlijk altijd overtreffen.

Een van de meest opvallende eigenschappen van polyurea is de zeer snelle reactietijd waardoor het nagenoeg direct inzetbaar is ofwel in gebruik kan worden genomen. Afhankelijk van de soort polyurea en toepassing wordt er veel tijd bespaard door de snelle reactie die plaatsvindt in minuten en meestal zelfs seconden. Hierdoor is het ook mogelijk om van horizontaal (bijvoorbeeld vloer) naar verticaal (wand) en zelfs verder (plafond) te spuiten. En dat allemaal naadloos.

Nagenoeg onbeperkt toepasbaar
Een polyurea kunststof coating is een twee-componenten (2K) polymeer bestaande uit een isocyanaat en een polyol. De hoge moleculaire dichtheid die na een kortstondige exothermische reactie (hotspray) ontstaat zorgt voor een zeer taaie en bijzonder elastische beschermlaag.

Al met al dus een opmerkelijk coatingsysteem met zoveel toepassingen, die door zijn sterkte, zijn hechtingseigenschappen en zijn vermogen om slijtage en corrosie tegen te gaan in combinatie met een snelle applicatie en een zeer lange levensduur, eigenlijk alleen beperkt wordt door je eigen voorstellingsvermogen.

Duurzame en hoogwaardige esthetische afwerking
20 jaar geleden begon Kunststof Coatings Nederland (KCN) in Zevenhuizen met het toepassen van polyurea, niet alleen als industriële 'slijtlaag' (waar genoeg toepassingen voor zijn) maar ook als duurzame en hoogwaardige esthetische afwerking.

‘Het voorstellingsvermogen van interieurdesigners, architecten, kunstenaars, meubelmakers, stylisten, reclamemensen en andere creatieve professionals is alles behalve beperkt hebben we in de praktijk ondervonden. Je laat een proefstukje polyurea zien en je ziet de tandwielen direct draaien. Van een slijtvaste designerstoel met een lichte nevelstructuur tot een naadloos interieur waar de vloer in de balie overloopt. En van hufterproef museum podiumdelen tot gladde kunst- of reclameobjecten met kleurrijke topcoats. De look and feel in combinatie met de impactresistente en slijtvaste eigenschappen zijn perfect voor een branche als de interieurbouw. De toepassingen zijn namelijk eindeloos,' aldus Alexander Stolk, oprichter van KCN.

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.