Kärcher legt focus op ergonomie en eenvoud

Materiaal en Gereedschap 11-03
Kärcher legt focus op ergonomie en eenvoud

De grote voorjaarsschoonmaak kan beginnen nu Kärcher naast zeven nieuwe warmwater hogedrukreinigers ook een nieuw reinigingsmiddel lanceert dat voor 99 procent bestaat uit natuurlijke ingrediënten en dus volledig biologisch afbreekbaar is.

Kärcher legt focus op ergonomie en eenvoud

Met de komst van zeven nieuwe warmwater hogedrukreinigers herziet Kärcher zijn portfolio in het midden- en superklasse segment. De machines zijn analoog opgebouwd, maar leveren per klasse aangepaste prestaties. Bij de ontwikkeling van deze nieuwe warmwater hogedrukreinigers ging de focus vooral uit naar ergonomie en eenvoud in gebruik, om gebruikers het werk zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo zijn de hogedrukreinigers – afhankelijk van de uitvoering – voorzien van een extra opbergvak of een automatische slanghaspel, waardoor de voorbereidingstijden tot wel 50 procent worden verkort. Verder zijn er ook nog beproefde onderdelen, zoals het EASY!Force-hogedrukpistool waarmee de knijpkracht bijna tot nul wordt gereduceerd en de regeling van het vermogen vlak bij de hendel via Servo Control.

Kärcher legt focus op ergonomie en eenvoud

Krachtige nieuwkomers Kärcher

Het compleet vernieuwde programma warmwater hogedrukreinigers uit de midden- en superklasse zal voortaan bestaan uit de volgende modellen: HDS 10/21-4 M, HDS 12/18-4 S, HDS 13/20-4 S en HDS 10/21-4 M Classic. De middenklasse-modellen zijn leverbaar met een werkdruk van maximaal 210 bar en een wateropbrengst van maximaal 1000 l/u. Voor de superklasse kan men rekenen op een maximale druk van 200 bar en een wateropbrengst van maximaal 1300 l/u. Al deze hogedrukreinigers zijn modulair opgebouwd. Hiervoor werd een platform ontwikkeld van waaruit de meeste varianten sneller worden geproduceerd en – indien nodig - ook beter kunnen worden gerepareerd. Met uitzondering van het classic model zijn de overige modellen ook leverbaar met een automatische slanghaspel en herkenbaar met de typeaanduiding MXA en SXA. 
Interessant: de brander, het belangrijkste onderdeel van de hogedrukreinigers, is al decennialang nauwelijks veranderd - hij werd door Alfred Kärcher ontwikkeld en heeft nog steeds een quasi perfect rendement.

Classic Model

Het nieuwe Classic Model uit de middenklasse warmwater hogedrukreinigers richt zich op robuustheid voor zware operationele omstandigheden binnen de bouw. Dit basismodel is eenvoudig te bedienen en te onderhouden, en biedt een maximale werkdruk van 210 bar en een maximaal wateropbrengst van 1000 l/u. Het toestel is uitgerust met een klassiek hogedrukpistool en luchtbanden die bestand zijn tegen lekken. Het heeft een robuust buisvormig stalen frame, waardoor laden met een kraan perfect kan. Lange werkintervallen zijn mogelijk dankzij de brandstoftank van 30 liter. 
Alle Classic-machines behoren tot hetzelfde platform waarop de high-end HDS topklasse modellen zijn gebaseerd.

Automatische slanghaspel

Een van de meest tijdrovende aspecten bij het gebruik van een hogedrukreiniger is het op- en afrollen van de hogedrukslang. De nieuwe automatische slanghaspel voor de HDS modellen binnen de midden- en superklasse-apparaten brengt uitkomst: de 20 m lange hogedrukslang met teflonbekleding is robuust en waarborgt correct op- en afrollen, ook als dit schuin onder een hoek van maximaal 45° plaatsvindt. De ANTI!Twist-functie zorgt er bovendien voor dat de slang zich niet kan verdraaien. 

Gebruiksvriendelijk en ergonomisch

Andere troeven inzake gebruiksgemak en ergonomie komen van het krachtenbesparend gebruik van het hogedrukpistool, de praktische opbergmogelijkheden voor spuitlans, stroomkabel, sproeiers en gereedschap, en de eenvoudige activering van de stoomtrap door een opening in de afdekking. Grote wielen, zwenkwielen, een trog en ergonomische handgrepen vergemakkelijken het manoeuvreren. Verder beschikken de hogedrukreinigers uit de superklasse van Kärcher over twee reinigingsmiddeltanks (10 l/20 l) met nauwkeurige dosering en spoelfunctie en een ontkalkingstank.

Olie-, vet- en eiwitvlekken effectief verwijderen

Naast de introductie van zeven nieuwe warmwater hogedrukreinigers komt Kärcher tegelijkertijd ook met een nieuw krachtig reinigingsmiddel op de markt dat voor 99 procent bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Naast dat het reinigingsmiddel PressurePro Natural Active Cleaner, alkaline RM 82N krachtig en effectief reinigt, biedt het middel ook nog eens bescherming tegen corrosie en is het volledig biologisch afbreekbaar. Het reinigingsmiddel is daarnaast ook vrij van microplastics, fosfaat, siliconen en geschikt voor heel veel toepassingen binnen de bouw.