Kastanjes of hazelnoten

21-09-2022
Kastanjes of hazelnoten

Het originele Engelse en Franse schapenhek is gemaakt van kastanjehout. De laatste tijd wordt het schapenhek echter ook aangeboden in andere houtsoorten, zoals bijvoorbeeld hazelaar.

Kastanjes of hazelnoten

Uit de tekst is dat niet altijd herkenbaar op sommige websites, maar de verschillen zijn groot. Kastanjehout heeft een levensduur van 15-25 jaar en hazelaar gaat ongeveer 5 jaar mee.

Het hazelaar hekwerk wordt vaak goedkoper aangeboden dan het kastanje hekwerk, maar het gaat dus beduidend korter mee. Op het oog herken je het verschil in hekwerk niet direct. Kastanje hekwerk herken je vaak aan bruine vlekjes op het gegalvaniseerde draad. Dat lijkt op roest, maar is een reactie van het looizuur. Juist dit looizuur zorgt voor de lange levensduur.

Ook kun je hazelaar herkennen door het in water te leggen, het zal dan blijven drijven.  Een nauwkeurigere test is door het hout nat te maken en er dan ijzervijlsel op te strooien. Bij hazelaar geeft dit geen verkleuring, maar bij kastanje zult u zwarte strepen gaan zien. Deze reactie komt wederom door het aanwezige looizuur in kastanjehout.

Om het makkelijk zelf testen heeft WTC Kastanjehout een testkit/testmogelijkheid ter beschikking. 

Bij twijfel staat WTC Kastanjehout u graag te woord en kijkt met u mee of u ook echt appels met appels vergelijkt of dat een ‘slimme handelaar’ peren voor appels verkoopt.