Kei-snel droog slijpen met Rubi

Kei-snel droog slijpen met Rubi

Tempo maken en goed slijpwerk afleveren: dat is wat je van een slijpschijf mag verwachten. Dit jaar introduceerde Rubi het Turbo Viper TGS Superpro-zaagblad voor de haakse slijper. De belofte: met de opvallend brede diamantrand sneller en beter droog kunnen zagen.

Kei-snel droog slijpen met Rubi

De Spaanse procent biedt een 115 en een 125 mm TGS-schijf. De keuze valt op de 125 mm Hard & Duro, de TGS-schijf uit de Rubi Superpro-klasse. Want dit type schijf kan de klussen aan die het meest voorkomen. Denk aan het (door)slijpen van onder meer graniet, leisteen, porcellanato, steen en natuursteen. Een paar van deze materialen staan dan ook op het proefmenu voor de TGS Superpro. Meters maken is mogelijk, maar zo’n 125 mm schijf is toch vooral bedoeld voor de kleine zaagklussen, denk aan het maken van uitsparingen, hoeken, verstekken en facetten. Voor de lange zaagsporen, recht en in verstek, ben je beter af met waterzagen en snijplanken.

Kei-snel droog slijpen met Rubi

Supersnel zagen met Rubi

Een onbekend merk diamant-schijf loopt met de klus mee. Beide schijven zijn 1,6 mm dik bij het slijpvlak . De no name schijf uit de 30-40 euro klasse beschikt over een smalle, niet-doorlopende slijpkroon die snelheden van maximaal 12.200 t.p.m. toestaat. Ook de Rubi Superpro kan zulke snelheden opvangen. Rubi levert met de CPA al een Hard & Duro-schijf met een doorlopende diamantrand. Echter, dit blad is bedoeld voor natzagen en is beschikbaar in grotere diameters.

De TGS Superpro biedt een veel bredere kroonrand dan doorgaans gebruikelijk bij droog-slijpende bladen. Het blad is minimaal zo snel als schijven met een niet-doorlopende kroon. De TGS-schijf valt in de klasse der electroplated bladen. Bij dit type schijf soldeert de fabrikant fijne diamantkorrels vacuüm op het blad. Nadeel: je kunt het diamant niet met een blok opscherpen. Het zagen met dit blad is in feite supersnel verspanend door het materiaal vijlen .

De diamantrand kan zaagspanningen verminderen en de kwaliteit van de afwerking verbeteren.

Aan de slag

De haakse slijper biedt in de hoogste versnelling 9.000 t.p.m. Deze vijlsnelheid blijkt ruim voldoende voor beide 125 mm-schijven. Het pluspunt van de TGS ten opzichte van de no-name schijf tijdens de eerste proef: dankzij de royale diamant-bezetting over een veel groter deel van de schijf, kun je perfect kanten afwerken dan wel bijwerken .

In de heftigere materialen zoals graniet en natuursteen heeft de no-name schijf iets meer moeite met het materiaal dan de Rubi. Zeker bij natuursteen en graniet glijdt vooral de Rubi droog zagend rap door de voorgeschotelde steenachtige kost. Ook met porcellanato gres heeft de TGS-schijf geen enkele moeite . De neiging om een handje te helpen door druk uit te oefenen, blijft achterwege.

Tuintegel

In een grindtegel haalt de Rubi-schijf uiteraard niet de volle diepte, een 230 mm-schijf mag deze klus afmaken. Zonder koelwater. Waarom met zo’n kleine diamantschijf in zo’n dikke tegel werken? Om de prestaties van de Airbo AirDuster-stofkap te ervaren . In dit soort materiaal zonder water slijpen geeft veel stofproductie, zie het stofspoor. Toch weet de kap in combinatie met de bouwstofzuiger aardig wat steenstof af te vangen, mede door de roosters die zorgen dat de diamantschijf relatief gekoeld blijft. Dit stof afvangen gaat uiteraard beter bij de kleine klussen in minder dik materiaal.

Je kunt bij droog slijpen ook kiezen voor de TNO/Dusttool-kap. TNO bracht de blootstelling aan respirabel1 kwarts tijdens het slijpen van kalkzandsteen in kaart bij het gebruik van de Carat BBN-1 stofzuiger met een Micro-Flo NVM-3BM-stofzak en een haakse slijper voorzien van de TNO/Dusttool-afzuigkap. Met deze combinatie kun je een uur lang veilig slijpen.

1 Deeltjes die kunnen doordringen in de longblaasjes.

Conclusie

Het is fijn werken met de Rubi Turbo Viper TGS Superpro, de resultaten bieden een professionele kwaliteit. Rubi levert naast Superpro ook TGS Pro (een lichtere kwaliteit) en TGS Premium (de hoogste kwaliteit). Het TGS-zaagblad is niet geschikt voor cirkelzagen, dus ook niet voor de nat zagende Rubi TC-25.

Prijzen Rubi TGS SuperPro Disc 125 mm: gezien rond de 60 euro ex. btw.