Steeds meer basisscholen stappen af van het stenen, vlakke schoolplein en creëren een natuurlijke oase. Da’s niet alleen duurzaam, klimaatadaptief en een garantie voor speelplezier, maar volgens een Scandinavisch onderzoek ook heel goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen.
De school van de toekomst viert de buitenlucht en natuur niet alleen buiten, maar ook binnen met biofilische low-tech luchtverversing en veel groen.
Een mooi voorbeeld van zo’n gezonde buitenplek is de buitenschoolse opvang Struin bij Nijmegen, dat huist op een groot stuk natuur net over de dijk in de Ooijpolder. De school verwelkomt haar gastkinderen op een terrein vol met leer- en ontdekplekjes tussen de bomen en struiken. Hier leren ze omgaan met dieren, planten en materialen uit de natuur.
Regen, wind en kou horen bij die natuur en gewapend met goede kleding en schoenen rennen, springen en verkennen de kinderen de speelplaats, ook als het weer wat minder is. Voor echt slecht weer, ontwierp ORGA architect een circulaire, houten schuilgelegenheid. Passend bij de visie van Struin werd deze volledig gebouwd uit natuurlijke materialen. Het low-tech gebouw wordt volledig natuurlijk geventileerd. Struin won eerder de Groene Giraf Award voor meest duurzame buitenschoolse opvang.
- Bekijk ook
- orga-architect.nl