Mauritshuis verwerft nieuwe tulp voor zijn collectie

27-04-2023
Mauritshuis verwerft nieuwe tulp voor zijn collectie

Het Mauritshuis heeft een nieuw bloemstilleven van Balthasar van der Ast ‘Vaasje met een enkele tulp’ uit ca.1625 verworven.

Mauritshuis verwerft nieuwe tulp voor zijn collectie

Het schilderij is een zeldzaam paneel (26.5 x 20 cm) waarop maar één bloeiende tulp te zien is. Waterverftekeningen met hetzelfde tafereel zijn volop bewaard gebleven, zoals in tulpenalbums voor bollentelers. Daarentegen zijn er maar twee schilderijen met enkele tulp bekend uit de Hollandse 17de-eeuwse schilderkunst.

De verwerving is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de VriendenLoterij.

Op de recente aanwinst is een rood-wit gekleurde tulp te zien. In de 17de eeuw waren deze ‘gebroken’ tulpen met gevlamde bloembladeren het meest geliefd, de reden dat op schilderijen bijna nooit effen tulpen zijn afgebeeld. Wat men toen alleen niet wist, is dat de ‘vlammen’ op de tulp het gevolg waren van een virusinfectie. Hierdoor kwam er niet elk jaar dezelfde tulp uit een bol.

Mauritshuis toont ‘onmogelijke’ boeketten

Kort na 1600 kwamen bloemstillevens op als nieuw genre in de Nederlandse schilderkunst - schilderijen met een bos bloeiende bloemen. Zeldzame en exotische soorten waren favoriet, zoals de tulp. Hiermee creëerden de schilders onmogelijke boeketten, de diverse bloemen konden in werkelijkheid nooit allemaal tegelijkertijd bloeien.