Met dit programma blijft je vijver helder

Omikron beschikt over een interessant programma voor professionals in de zwemvijverbouw, hoveniersbedrijven en tuincentra. Zo houd je met Omiprox® op een efficiënte en duurzame manier de algen in je zwemvijver onder controle. Omivac® is een bijzondere krachtige professionele slibzuiger, waardoor vijverwaterverlies en algensporen tot het verleden behoren.
Met dit programma blijft je vijver helder  | TuinVAK
Met dit programma blijft je vijver helder  | TuinVAK
Omiprox®
Het bestrijden van algen moet onderaan de prioriteitenlijst komen ten voordele van het streven naar een volwassen en duurzaam biologisch evenwicht. Beschikbare algenbestrijdingsmiddelen laten altijd een residu achter. Dit achterblijven van residu wordt in onze wereld al te vaak geminimaliseerd alsof deze stof geen effect heeft op de omgeving. Ofwel gaat het om zware metalen, ofwel gaat het om afvalproducten na een reactie.

Waterstofperoxide (H2O2 of zuurstofwater) is een veel in de natuur voorkomende molecule die organische verbindingen oxideert en ontbindt in water en zuurstof. Het voordeel van deze reactie is dat algen-eiwitten zeer snel afbreken en dat de reactie zeer kortstondig is. Nadien blijft er geen residu als Cl of Ca achter in je ecosysteem. Zuivere waterstofperoxide is niet werkbaar en men dient er steeds een stabilisator aan toe te voegen.

Voedingsbron
De verdienste van Omiprox® zit hem in die stabilisator: een 6-waardige alcohol. Dit product wordt gebruikt in de voedingsindustrie en zal door de bacteriën in de filter als voedingsbron worden gebruikt. Anderen stabiliseren met zilvernitraat, perazijnzuur of fosfaten. Anderen stabiliseren met zilvernitraat, perazijnzuur of fosfaten.

In tegenstelling tot alle andere gestabiliseerde waterstofperoxides heeft Omiprox® geen enkele blijvende invloed op het ecosysteem in de vijver. Omiprox® is het enige no-nonsense product om op een efficiënte en duurzame manier de algen onder controle te houden.
 
Omivac® 
Een zwemvijver dient periodiek gereinigd te worden. Mocht men dit niet doen dan zal er op de bodem slib opbouwen tot zwemmen bijna onmogelijk wordt. Via fotosynthese worden er bovendien permanent voedingsstoffen opgebouwd die cumuleren tot steeds meer vegetatie waarbij algen het snelste groeien. Om deze opbouw van voedingsstoffen en algen in toom te kunnen houden, dient men periodiek de vijver te reinigen en alle weggezogen water vol microscopische algensporen en voedingsstoffen te lozen zonder het te willen recupereren via welk filtersysteem dan ook.
 
Tijdrovende verstoppingen
Er kunnen echter twee problemen ontstaan: tijdrovende verstoppingen in je systeem en het aanzienlijke waterverlies in je zwemvijver. De Omivac® werkt volgens het Venturi-principe, waarbij de aanzuigkracht wordt opgewekt door de omgekeerde flow van aangevoerd water met een hoge druk en een hoog debiet. Dit water (1 à 2 m³) loos je op het gazon of in je tuin door middel van een dikke open afvoerslang. Dit betekent geen vijverwaterverlies en geen algensporen meer in je zwemvijver. De zuigmond kan zich niet vastzuigen en zorgt voor een gemiddelde reinigingstijd van 1 uur.
 
De Omivac® is een doorleefde oplossing die is ontstaan uit de praktijk. In 5 minuten is je Omivac® opgesteld of opgeruimd. Omivac® is de krachtigste professionele slibzuiger die:
- Met gemak bladeren, kleine steentjes en takjes opzuigt
- Niet steeds verstopt
- Het waterniveau weinig beïnvloedt
- Geen nieuwe algen ‘zaait’
- Veel tijd en ergernis bespaart