Met stageprojecten het verschil maken

#Tuinvak 09-12-2019
Met stageprojecten het verschil maken

Tijdens de opleidingen Tuinarchitectuur en cursussen Plantenkennis biedt de OntwerpAcademie veel ruimte voor praktijkopdrachten, schetssessies en stageprojecten. Kijken, leren en doen in de praktijk. 
Met stageprojecten het verschil maken
Wil je als gediplomeerd tuinontwerper aan de slag? Je eigen ontwerpbureau starten? Of wil je je verder bekwamen in biodiversiteit, natuurvriendelijke tuinen of klimaatbestendig ontwerpen?
Sinds de oprichting in 2014 is de OntwerpAcademie gegroeid tot specialist in groenopleidingen met ruim 120 studenten per jaar. De liefde voor het ontwerpvak en praktijkgericht onderwijs vormen de basis voor alle opleidingen, cursussen en workshops.

Doordacht plan
Oprichter Dolf Houtman: “Een tuinontwerp begint met een goed doordacht plan, waarbij je als ontwerper gebruik maakt van wat er al is: bodem, water en ecologie. De bestaande kwaliteiten leren zien en benutten, dat staat aan de basis van onze lessen.
Praktijkgericht en inspelend op actuele thema’s. Les geven zoals we het zelf ook graag krijgen aangeboden. En altijd kijkend naar kansen en mogelijkheden voor de student.”$Zo werkt de OntwerpAcademie samen met organisaties als Tuinidee, Gardenista en Tuinvisie waar studenten meedoen aan ontwerpwedstrijden en schetssessies. Houtman: “Want hoe leuk en motiverend is het als je ontwerpschets wordt gekozen voor het aanleggen van een modeltuin? Met uitdagende praktijkopdrachten maken we echt het verschil.”
Plantenkennis
Tijdens specifieke vakken als Plantenkennis en Toegepaste Beplantingsleer trekken de studenten er regelmatig op uit. Docente Ingrid van der Ven: “De ecologische waarde van onze omgeving wordt steeds actueler en kennis van planten en hun toepassing is onmisbaar voor hoveniers, tuinontwerpers en landschapsarchitecten.
De juiste toepassing van planten gaat vooral samen met inzicht. Leren kijken aan de hand van levend plantmateriaal is hierbij essentieel. Dankzij het carrouselsysteem dat wij hanteren, kunnen deelnemers bovendien het hele jaar door instappen en zijn al onze cursussen nog beter in te plannen in ieders agenda.”

Studievoorlichting en gratis proefles
Potentiële studenten kunnen bij de OntwerpAcademie altijd eerst een gratis proefles volgen om te ontdekken of de opleiding past bij ambities en niveau. Elke eerste of tweede zaterdag van de maand vertellen docenten over het aanbod, lesinhoud, stageprojecten, studiebelasting en subsidiemogelijkheden voor hoveniers en zij-instromers.
Aansluitend of op afspraak kan een les worden gevolgd. De eerstvolgende studievoorlichting vindt plaats op zaterdag 11 januari a.s. Op dinsdag 28 januari start vaste plantenspecialist Cor Bras dit winterseizoen met de eerste lezing.

Met stageprojecten het verschil maken
Met stageprojecten het verschil maken