Minister Van der Wal: ‘Groen achteraf toevoegen is te laat’

24-11-2022
Minister Van der Wal: ‘Groen achteraf toevoegen is te laat’

Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof vindt dat de groensector eerder in de planvorming van bouwprojecten aan tafel moet zitten. Dat bleek op het jubileumcongres van Koninklijke VHG, waar zij deelnam aan de talkshow over onder andere natuurinclusief bouwen.

Minister Van der Wal: ‘Groen achteraf toevoegen is te laat’

‘Groen achteraf toevoegen is te laat, we moeten aan de voorkant van projecten maximaal gebruik maken van de kennis en ervaring uit de groensector’, aldus de minister.

De minister sloot zich aan bij de stelling dat overheden, ontwikkelaars en de groensector nog meer gebruik kunnen maken van elkaars kennis. En dat de groensector eerder bij de planvorming van projecten betrokken moet worden, zodat er achteraf geen geld wordt verspild aan ‘decoratiegroen’ dat weinig doet voor het klimaat en de biodiversiteit. ‘Natuur en biodiversiteit zijn de basis van ons bestaan. We moeten er heel hard aan werken om deze te herstellen. We gaan de balans niet terugvinden door te beginnen met bouwen en vervolgens groen toe te voegen. Dan zijn we te laat.’

Een integrale aanpak is volgens Van der Wal de enige manier om de schaarse ruimte in Nederland goed te benutten.

Foto: Van links Kim van der Leest, groene conceptontwikkelaar, minister Christianne van der Wal, Arne Weverling, belangenbehartiger VHG, en presentator Umberto Tan.