Netwerktechnologie voor droogteproject

23-03-2023
Netwerktechnologie voor droogteproject

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht lanceren een driejarig onderzoek naar chronische droogte. T-Mobile levert speciale bodemsensoren en haar netwerktechnologie voor dit droogteproject.

Netwerktechnologie voor droogteproject

Doel is te achterhalen welke combinatie van gewassen en kruiden nodig zijn om de vochtigheidsgraad van de grond te verbeteren en uitdroging te verminderen. Zodoende is de natuur beter bestand tegen perioden van extreme droogte of hevige wateroverlast als gevolg van klimaatveranderingen.

Netwerktechnologie voor droogteproject

Voor het onderzoek hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht 48 velden ingezaaid met verschillende grassen en kruiden. Speciale bodemsensoren meten 24 uur per dag, 7 dagen per week hoe het staat met de bodemvochtigheid, temperatuur en luchtvochtigheid. Een deel van de proefvelden heeft een overkapping om extra droge weersomstandigheden na te bootsen.

Léon Toet, Chief Commercial Officer van T-Mobile Ondernemen: “Dit droogteproject is een mooi voorbeeld hoe we onze netwerktechnologie kunnen inzetten. We leveren de sensoren die onder de grond dag en nacht de vochtigheid meten en zorgen dat de meetgegevens op de juiste manier worden overgebracht.”

De data is real time af te lezen op de speciale projectwebsite.