Nieuw op Tuinvak.nl! In de spotlights

maandag 26 juni | Actueel

Deze eerste aflevering komt Marcel Achterberg van hoveniersbedrijf GildenGroen uit Zeewolde aan het woord.

Met welk nieuws kwam je in de media?

“Begin van het jaar werd ons bedrijf uitgeroepen tot ‘duurzaamste hovenier van Nederland in 2022’. Zelf besloten we ruchtbaarheid te geven aan het feit dat we genomineerd waren voor deze titel, want alleen dat al is mooi en waardevol. Ik zie het als een stukje promotie én de kans om onze duurzame missie uit te dragen. Toen we wonnen, pikten diverse media het nieuws op. We hebben in de krant gestaan en de lokale omroep maakte een item. Ook de regionale omroep Flevoland kwam langs. En ons accountantskantoor vroeg naar aanleiding van het nieuws of we in hun glossy magazine wilden vertellen over ons werk en visie. Tot slot hebben we natuurlijk ook op onze eigen social media-kanalen het nieuws gedeeld.”

Hoe vond je het om in de spotlights te staan?

“Het was een geweldige eer! Feitelijk gezien is het een bevestiging dat we op de goede weg zijn met onze ideeën. Maar ik doe het zeker niet alleen en wilde dus ook niet alleen in de spotlights staan. We stonden als team samen op het podium, namen samen de prijs in ontvangst. Toen omroep Flevoland kwam filmen, heb ik daarom ook aan het team gevraagd wie graag iets voor de camera wilde vertellen. Ik betrek medewerkers graag bij dit soort dingen, want zij staan achter onze duurzame visie en dragen die ook uit.”

Wat levert het jou op of wat hoop je te bereiken?

“Naar ons idee kunnen wij als groenprofessionals nog veel stappen maken om bij te dragen aan verduurzaming. Een aantal collega’s is op dat punt goed bezig, anderen denken nog niet echt ‘om’. Samen met NL Greenlabel willen we de waarde van groen in 2030 verdubbelen. De branche is nu nog niet ver genoeg. Voor ons, zeker nu we zijn uitgeroepen tot ‘duurzaamste hovenier van Nederland’ is het de taak en uitdaging om onze collega’s mee te krijgen in deze ontwikkeling. We moeten ons ervan bewust worden dat plezierige, kleurrijke en onderhoudscomfortabele tuinen maken en onderhouden echt niet zoveel werk hoeft te zijn. Want een versteende tuin kost immers ook werk, terwijl de klant in deze tuinen meer wateroverlast en hitte zal ervaren. Als hoveniers kunnen we heel wat impact maken door onze klanten goed voor te lichten. Want alle particuliere tuinen bij elkaar vormen een groot oppervlak van de buitenruimte in ons land.”

Welke tip geef je collega’s graag mee?

“Ik vind het een gevaarlijke ontwikkeling dat we als beroepsgroep het contact met de grond en planten aan het verliezen zijn. Dat is immers de belangrijkste reden waarom de meesten van ons het vak in zijn gegaan! Ik mis het ook in de huidige opleidingen; het groen is naar mijn mening ontzettend onderbelicht. Dat willen wij juist weer meer op de kaart zetten. Misschien is dat idealistisch, maar het levert je ook wat op. Aan een groene, kleurrijke en levendige tuin is niet alleen meer eer te behalen. Ook met het oog op het verdienmodel is een groene tuin een slimme zet. In een groene tuin zul je als hovenier toch eerder teruggevraagd worden voor onderhoudswerk dan in een dicht bestrate tuin. Ik zou daarom iedereen willen aanraden om te investeren in de ontwikkeling van meer groenkennis. Hoe meer kennis van groen je hebt, hoe meer je kiest voor een groene inrichting van tuinen.”

Tekst: Daphne Doemges-Engelen

Lees ook: Toenemende overlast exotische mieren