Nieuwe bestemming voor showtuin

04-07-2022
Nieuwe bestemming voor showtuin

De complete MEDITE SMARTPLY ‘Building the Future’-tuin, die te zien was tijdens de druk bezochte RHS Chelsea Flower Show in London, wordt hergebruikt. Tevens wordt een groot deel gedoneerd aan de Andover Trees United. Deze liefdadigheidsinstelling werkt nauw samen met scholen en lokale overheden.

Nieuwe bestemming voor showtuin

'Harmony Woods', dat op dit moment door het milieugerichte Andover Trees United wordt ontwikkeld, is een 10-jarig beplantingsproject. Kinderen en jongeren uit de lokale gemeenschap krijgen hiermee de kans om bijna vijf hectare landbouwgrond ten Noorden van Andover te veranderen in een natuurlijk stadsbos. Hierdoor neemt de biodiversiteit toe en ontstaan er meer mogelijkheden om te leren over de (lokale) natuur. De indrukwekkende bouwwerken uit de tuin, gemaakt van MEDITE TRICOYA EXTREME, inclusief SMARTPLY STRONGDECK gebruikt voor de dakbedekking, wordt verplaatst naar een lokale school in Andover, die nauw samenwerkt met Andover Trees United. De steunpilaren en grasmatten zullen ook overgeplaatst worden naar de buurtschool, net als het grind uit de tuin.

Nieuwe bestemming voor showtuin

Bijdrage aan gemeenschap

‘We zijn zeer verheugd dat we deze fantastische tuin mogen schenken aan lokale schoolkinderen en studenten’, aldus Chris King, Managing Director – Commercial bij MEDITE SMARTPLY. ‘Het is een geweldige kans om een bijdrage te leveren aan de gemeenschap en mensen van jongs af aan te leren over het belang van bomen en hoe zij een positieve bijdrage kunnen leveren binnen de klimaatcrisis. De naam van de tuin, MEDITE SMARTPLY Building the Future, geeft aan waar de tuin voor staat. Als bedrijf zijn we trots dat we een sturende rol kunnen spelen.’ 

Speciale campagne

De herbestemming van de tuin maakt deel uit van de duurzaamheidscampagne van MEDITE SMARTPLY. Elk onderdeel van de tuin wordt hergebruikt in nieuwe projecten, waardoor afval wordt verminderd en de CO2 in de houten platen blijft opgeslagen. MEDITE SMARTPLY is toegewijd aan het bevorderen van circulariteit en het streven naar volledige duurzaamheid. Dit is een gedachte die alle betrokken partners delen. ’De bouwsector moet meer doen om de klimaatcrisis een halt toe te roepen. We moeten het concept van een circulaire economie omarmen; bestaande materialen hergebruiken, recyclen en opknappen om afval te verminderen en duurzamer te zijn. Onze samengestelde houten platen zijn een voorbeeld van wat bereikt kan worden’, zegt King. 

Herplanten van bomen

Ook de bomen van de Chelsea-tuin worden hergebruikt. De helft van de gebruikte bomen in de tuin wordt gedoneerd aan Andover Trees United om herplant te worden in Harmony Woods, als onderdeel van het 10-jarige beplantingsproject. De overige bomen zullen door de gevierde tuinontwerpster Sarah Eberle worden hergebruikt in haar andere tuinontwerpprojecten. Het gebruikte meubilair in de tuin zal door de kunstenaars Alex en Emma Devereux teruggebracht worden naar hun locatie in Slough voor hergebruik. Landform Consultants, die de tuin heeft aangelegd, zal de 38 SITEPROTECT PLUS-platen die voor de omheining van de tuin zijn gebruikt, bewaren voor hergebruik als bouwhekken bij toekomstige projecten. Chris King concludeert: ‘We zijn erg enthousiast om te zien hoe dit project een tweede leven krijgt. De RHS Chelsea Flower Show is nog maar het begin!’ De RHS Chelsea Flower Show vond plaats van 24 tot 28 mei 2022 in London, UK. Om de vele mogelijkheden van MDF te laten zien heeft MEDITE SMARTPLY een online MDF-community opgezet die enthousiastelingen uitnodigt om werk te delen, inspiratie op te doen en zelfs prijzen te winnen.