Nog duurzamer werken met hout

#Tuinvak 12-01-2021
Nog duurzamer werken met hout

We kunnen, nu en in de toekomst, nog duurzamer met hout aan de slag in tuinen. Henk Jan Bijmolt, directeur van Houthandel Gadero, vertelt over de verschillende mogelijkheden.
Nog duurzamer werken met hout
Verantwoord hout van dichtbij
“We willen nog duurzamer met z'n allen. Dat bereiken we met hout kopen met een keurmerk voor verantwoorde kap, denk aan FSC of PEFC hout. Ook helpt het enorm door hout uit Europa te kiezen in plaats van hardhout uit verre landen die enorme afstanden moeten varen met vervuilende schepen. Het leuke is dat we zelfs thermisch gemodificeerd hout uit Nederland hebben tegenwoordig. Thermisch modificeren is daarbij een milieuvriendelijk proces waarbij slechts met stoomdruk houtsoorten als Ayous, Fraké, Vuren en Essen veranderen in een duurzame plank. Door het stoomproces wordt ook de krimp en uitzetting nog eens geminimaliseerd. Voor steeds meer toepassingen is stoomhout een alternatief voor hardhout.”

Vakkundige montage 
“Maar er is meer, zoals de installatie. Immers een vakkundige montage verlengt de levensduur enorm. Gelukkig zien steeds meer mensen dat een schutting 10 cm boven het maaiveld plaatsen bijdraagt aan de levensduur. Ook wordt er steeds minder gelachen als we zeggen dat het onderhouden van bijvoorbeeld vlonders of gevelbekleding (uit misschien wel 200 jaar oude bomen gezaagd) men net zo moet zien als een gouden armband waar men heel zuinig op is. We zien bij ons houtbedrijf steeds mensen die duurzaam willen monteren. Met onze Gadero TV video's dragen wij ons steentje bij om hierin praktische tips te geven.”

Hergebruik en herschaven
“Daarbij zien we dat bij met name schuttingen, gevelhout en terrassen steeds meer hout wordt aangeboden met een clips systeem. Deze onzichtbare montage oogt niet alleen fraai, ook heeft het voor de toekomst een groot voordeel: men schroeft niet meer in het hout! Dat zorgt ervoor dat de planken volledig her te gebruiken of her te schaven zijn in de toekomst. Wil je bijvoorbeeld na 20 jaar een houten vlonder van 28 mm dikte planken vervangen, dat kun je dergelijke clips planken zonder schroefgaten eenvoudig demonteren.
Je zult - bij juiste montage, en juiste ventilatie- verbaasd zijn hoe nieuw de plank er weer uit ziet als je slechts 2 mm rondom eraf schaaft. Zo heb je weer een 24 mm dikte plank om meubels te maken of bijvoorbeeld schuttingen te bouwen. Zeker met de stijgende houtprijzen van de laatste jaren kunnen je clips planken in de toekomst wel eens meer opleveren dan dat je er nu voor hebt betaald.”

Meer groen, minder materialen
“Gaan we nog een stap verder. Dan zien ook steeds meer mensen dat je bijvoorbeeld een deel van je houten schutting kan vervangen voor een trellis schermen met bijvoorbeeld groenblijvende Hedera of Euonymus beplanting. Ook het vol straten van je achtertuin schamen mensen zich meer en meer voor. Het afwisselen van beloopbare bodembedekkers zoals Kruiptijm of Corsicaanse munt met tuintegels zorgt er al voor dat je 40-50% minder bestrating nodig hebt, bijdraagt aan meer groen en zorgt voor een betere hemelwaterafvoer. Extra leuk is dat het niet meer geld kost dan vol straten.”

Nog duurzamer werken met hout
Nog duurzamer werken met hout
Nog duurzamer werken met hout