Onmogelijk boeket

Vanaf 10 februari 2022, bij de start van het jubileumjaar, zal de voorgevel van het Mauritshuis worden aangekleed met een 'onmogelijk boeket' van bloemen, à la het boeket van De Heem uit 1670.

Op 5 januari van dit jaar was het precies 200 jaar geleden dat het Mauritshuis zijn deuren
Onmogelijk boeket | TuinVAK

Op 5 januari van dit jaar was het precies 200 jaar geleden dat het Mauritshuis zijn deuren opende als museum. Het museum viert dit jubileum gedurende het hele jaar met bijzondere tentoonstellingen en evenementen. Op 10 februari start het jubileumjaar met de opening van de tentoonstelling In Volle Bloei, waar de mooiste bloemstillevens uit de periode 1600-1725 te zien zullen zijn. De bloemen op het stilleven Vaas met bloemen van Jan Davidsz de Heem hebben nooit samen kunnen bloeien omdat ze uit verschillende seizoenen komen. Tom Postma design in Amsterdam ontwierp speciaal voor het jubileumjaar een 'waterval' aan bloemen die 8 februari wordt gepresenteerd.

Het bloemstilleven maakte in ruim een eeuw, van ca. 1600 tot ca. 1730, een bijzondere ontwikkeling door, van 'onmogelijke' fantasieboeketten en gedurfde constructies naar weelderige spektakelstukken, waarin juist vrouwelijke schilders een prominente rol speelden. Altijd enorm decoratief, adembenemend gedetailleerd en een feest van kleur. 

In Volle Bloei, 10 februari - 6 juni 2022

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

TuinVAK nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.