Postzegeltuinen en de mooiste plant

21-06-2022
Foto’s: Vincent Tollenaar
Foto’s: Vincent Tollenaar

Na het succes van de eerste editie van Gardenista in 2019, duurde het twee jaar voordat het Festival Gardenista eindelijk een vervolg kreeg. Eind mei vond de langverwachte tweede editie van het tuinfestival plaats op Havezate Den Alerdinck.

Foto’s: Vincent Tollenaar
Foto’s: Vincent Tollenaar

Foto’s: Vincent Tollenaar

Postzegeltuinen en de mooiste plant

De openingsdag trok extra bezoekers door de komst van HKH Prinses Beatrix. De beschermvrouwe van KMTP/Groei & Bloei bezocht Gardenista vanwege de 150ste verjaardag van initiatiefnemer van het festival. Na het dopen van de tulp ‘Groei en Bloei 150’ bezocht ze een aantal activiteiten op het festival en sprak met deelnemers en organisatoren van Gardenista.

Postzegeltuinen en de mooiste plant

De 7 postzegeltuinen met als thema ‘Leef in het groen’ brachten op uiteenlopende manieren bezoekers op praktische ideeën voor hun eigen tuin. Publiekswinnaar werd de Tenerifetuin van Marc Hilhorst. Een prachtig voorbeeld hoe je op een klein oppervlak kunt recreëren in eigen tuin en welke toegevoegde waarde groen heeft in de tuin.

De bloemschikcompetitie kende drie categorieën: amateur, student en professional. Na de voorrondes op woensdag werden de finaleopdrachten op zondag gewonnen door  Jelke Weemers (studenten), Tiete Groenhof Faber (amateurs) en Famke Wouda (professionals).

Deze editie van Gardenista kende ook een nieuwe competitie, namelijk voor de mooiste plant! Zo’n 25 kwekers uit het hele land hadden verschillende planten ingezonden voor deelname aan deze wedstrijd. De deelnemende planten kenden een brede variëteit. Uiteindelijk wist de Agapanthus Fireworks van De Wet Plant Breeding het publiek het meest te bekoren.