Rawinso infiltreert in groene sector

Stortbuien met veel water zorgen voor overlast. Met de praktische oplossingen van Rawinso, die op De Groene Sector Vakbeurs worden gepresenteerd, kan regenwater slim gebruikt worden.
Rawinso infiltreert in groene sector | TuinVAK
Rawinso infiltreert in groene sector | TuinVAK
Rawinso infiltreert in groene sector | TuinVAK
Hevige regenbuien nemen toe vanwege de klimaatverandering. Hierdoor neemt het risico op overbelasting van het riool toe. Door regenwater af te koppelen kan het behouden worden op eigen terrein en wordt het riool minder belast. Uiteraard moet het regenwater na afkoppeling wel op een goede manier afgevoerd worden, zodat er geen wateroverlast ontstaat.

Regenwater infiltreren
Regenwater afkoppelen van het riool, infiltreren en hergebruiken kan eenvoudig met Rawinso. Infiltreren is het langzaam verspreiden van regenwater in de grond. Hierdoor ontstaat minder wateroverlast, ook is het beter voor de tuin.
Infiltreren kan op verschillende manieren. Bovengronds, door verharde oppervlakte rondom een huis zo veel mogelijk te beperken. Dit kan door bijvoorbeeld gras, planten of grind te plaatsen als alternatief. En ondergronds, met een infiltratiesysteem.
Kratten
Dit kan met infiltratiebuizen en infiltratiekratten. Een infiltratiekrat slaat water tijdelijk op en verspreidt het geleidelijk in de grond. Rawinso heeft infiltratiekratten in verschillende afmetingen, voor verschillende volumes. Ook heeft het bedrijf sets in het assortiment die gemakkelijk zelf te installeren zijn.
Een aanvulling daarop is de zandvangput. Deze put zuivert het regenwater en heeft een speciaal filter dat voorkomt dat de infiltratiekratten vervuild raken met klein vuil zoals zand. De zandvangput voorkomt verstopping van het systeem en verlengt de levensduur van de infiltratiekratten.

Intratuin
Rawinso demonstreert zijn belangrijkste producten momenteel in een speciale innovatietuin bij Intratuin in Lochem. Deze tuin is ingericht met de laatste trends op het gebied van technologie, klimaat en waterhuishouding.
“Veel mensen hebben nog geen idee hoe onze producten in de praktijk werken”, vertelt Robin de Wilde, business development manager van Jarola. “Dit kunnen we in de innovatietuin laten zien. Daarnaast laten staan we steeds vaker op beurzen om onze doelgroep kennis te laten maken met onze producten, zoals recent op de Vakbeurs Klimaat in Houten.”
Hoveniers
Tot de belangrijkste klanten van Rawinso behoren particulieren, retailers, hoveniers, bouwbedrijven, installateurs, architecten en overheden en waterschappen. De business development manager van Jarola merkt dat steeds meer partijen open staan voor het concept van Rawinso.
“Ook hoveniers weten we steeds beter te bereiken. Rawinso wordt door deze groenprofessionals zeer goed ontvangen. Dat merken we op speciale beurzen en bijeenkomsten. Complexe uitdagingen en veranderingen, zoals de toename van droogte en hevige hoosbuien, vragen om een pragmatische aanpak. En die kunnen wij als geen ander bieden.”