Rijksmuseum Muiderslot presenteert Design by nature

Graafwesp
Graafwesp

Als de kasteeltuinen op het punt van ontluiken staan en insecten uit hun winterslaap tevoorschijn komen, presenteert Rijksmuseum Muiderslot ‘Design by nature: bloemen en insecten’.

Graafwesp
Graafwesp

Van 16 maart tot en met 12 mei 2024 zijn in het kasteel verbluffende close-ups van insecten te zien van fotograaf Marit van Ekelenburg in combinatie met grootse eigentijdse bloemcreaties van The Wunderkammer.

Mierenleeuw
Mierenleeuw

Insecten intrigeren Marit van Ekelenburg. Ze wil de unieke schoonheid van deze kleine dieren benadrukken, en angst en afschuw veranderen in fascinatie. Zeker nu insecten in een rap tempo verdwijnen. Tegen de achtergrond van het stoerste kasteel van Nederland vertelt Design by nature een verhaal over natuur, schoonheid, biodiversiteit en kwetsbaarheid. 

The Wunderkammer
The Wunderkammer

Design by nature: voor dag en dauw op

“Als fotograaf houd ik van felle kleuren. Insecten en bloemen zijn in dat kader een dankbaar onderwerp. Voor elke foto die ik maak, sta ik vroeg op. Voor dag en dauw. Dan zijn de meeste insecten rustig, en niet zo beweeglijk als overdag. Om één insect te fotograferen, maak ik meerdere foto’s die ik vervolgens over elkaar heen leg. De felle achtergrondkleuren, zijn bloemen. Zij spelen een onmisbare figurantenrol in mijn werk”,  aldus Marit van Ekelenburg.