Rotterdammer (25) gaat algen kweken in Ghana

Rotterdammer (25) gaat algen kweken in Ghana

De 25-jarige Rotterdammer Floris Zevenbergen vertrekt met zijn bedrijf Chalé Spirulina in januari 2024 naar Ghana om samen met een lokaal landbouwinstituut spirulina te gaan produceren.

Rotterdammer (25) gaat algen kweken in Ghana

De komende decennia zal de wereldwijde vraag naar eiwitten hard omhoog schieten. Hoe mooi zou het zijn als we op een duurzame manier (lees: plantaardige manier) aan deze vraag kunnen voldoen? En als er bij de productie van deze eiwitten ook nog eens positieve impact wordt gemaakt?

Spirulina is een alg, rijk aan (plantaardige) eiwitten, vitamines en mineralen. De productie verbruikt tot 99% minder land- en waterbronnen vergeleken met andere eiwitbronnen zoals vlees en soja. Bovendien is er een waslijst aan gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen van het cholesterolgehalte, de ontstekingsremmende werking, de lage hoeveelheid calorieën en de antioxidanten.

Speciale bioreactor voor het klimaat van Ghana

Floris werkt nauw samen met de Ghanese Kumasi Institute of Tropical Agriculture, een educatief landbouwinstituut dat veel ervaring heeft met de implementatie van soortgelijke projecten.

Voor de productie werkt Chalé Spirulina samen met Alga.farm, een Rotterdams bedrijf met tien jaar ervaring op het gebied van spirulina. Samen hebben ze een bioreactor ontwikkeld die perfect aansluit op het klimaat van Ghana.

Het bedrijf gaat de geproduceerde spirulina exporteren naar Europa, om daar te leveren aan voedings- en gezondheidsmerken.