Samen innovaties zichtbaar maken

#Tuinvak 03-02-2021
Samen innovaties zichtbaar maken

De klimaattransitie biedt groenprofessionals talloze kansen. GarDsign beschouwt het als zijn taak om consumenten te helpen stappen te zetten op weg naar meer duurzame keuzes. Via het garDsign kennisplatform deelt eigenaar Teunis van de Pol daarom talloze video’s die inzoomen op aanpassingen in de tuin als bijdrage aan de klimaattransitie. 
Samen innovaties zichtbaar maken
Hoveniers en leveranciers kunnen zich bij GarDsign aanmelden om gezamenlijk zo’n video te maken. Teunis van de Pol roept bedrijven op om hun innovatieve oplossingen, producten, projecten of ideeën in beeld te brengen en anderen te inspireren. “Je kunt als hovenier bijvoorbeeld een innovatief product in de schijnwerpers zetten dat bijdraagt aan een duurzamere wereld. Of een project in beeld brengen waar een water-passerende en waterdoorlatende oplossing is toegepast. Waar inventief regenwater is hergebruikt, een groendak is aangelegd of op een creatieve manier bestaande elementen in de tuin een tweede leven hebben gegeven. Alles kan! Er is immers geen pasklare oplossing voor een meer duurzame tuin en werkwijze. We kunnen leren van elkaar, en samen anderen inspireren.”

Digitale toepassing
Hovenier Harry de Winkel heeft de handschoen al opgepakt. Hij heeft een video gemaakt over het gebruik van de ontvanger van marXact. Hiermee is het mogelijk om op basis van satellietsignalen op centimeters nauwkeurig een positie te bepalen. Het is een mooi voorbeeld van een digitale toepassing die het werk efficiënter maakt, maar ook het aantal vervoersbewegingen beperkt waardoor je als hovenier duurzamer te werk gaat. “Met onze ontvanger kun je punten, lijnen of veelhoeken maken. Dankzij de koppeling met garDsign, kunnen garDsign-gebruikers de digitale meting rechtstreeks in hun online tekening opslaan. Je creëert op deze manier eenvoudig én heel gedetailleerd een kaart met allerlei punten, waarmee je op de centimeter nauwkeurig data kunt genereren”, aldus Mustafa Cakiroglu namens marXact.
 
Grote tuin makkelijk inmeten
Een groot voordeel van de producten van marXact is volgens De Winkel vooral dat hij zo grote tuinen makkelijker kan inmeten. “Je kunt ook het uitzetwerk, bijvoorbeeld van een organisch gevormde vijver, op de online tekening met punten kunt aangeven. Je hoeft niets in de tuin zelf uit te meten, je zet het gewoon op de tekening uit. Omdat de hardware van marXact tot op de centimeter nauwkeurig werkt, is het risico op meetfouten nihil. Het maakt mijn werk eenvoudiger.”
Ook de communicatie van de hovenier naar andere experts verloopt duidelijker, denkt De Winkel: “Als je een kraanmachinist inhuurt, kan die man aan de hand van de online tekening een vijver tot op de centimeter precies uitgraven. Er komt niet eens meer een touwtje aan te pas! En vroeger had je een grondwerker nodig om bijvoorbeeld de hoogtes in een tuin aan te geven met een laser. Ook dat kun je nu via marXact en de koppeling met garDsign eenvoudig in de tekening verwerken. Je werkt sneller en met minder fouten!”

Samen innovaties zichtbaar maken
Samen innovaties zichtbaar maken