Snoert 40 V krachtbron van Makita snoermachines de mond?

Snoert 40 V krachtbron van Makita snoermachines de mond?

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Na de indrukwekkende prestaties van de Makita reciprozaag 40 V en de doorslijper 2 x 40 V, gaat de nieuwe 40 V haakse accuslijper vol aan de bak. Is dit wederom een accu-krachtbeul die bekabelde 230 V krachtpatsers het brood uit de mond kan stoten?

Snoert 40 V krachtbron van Makita snoermachines de mond?

De 230 mm haakse slijper stond niet op de verlanglijst. Hebben we zo’n machine nodig, dan kunnen we er een van een collega lenen. Of een machine ophalen bij een tool-verhuurbedrijf. Want er gaan zomaar weken of langer voorbij totdat we voor zo’n diep slijpende machine werk hebben.

Snoert 40 V krachtbron van Makita snoermachines de mond?

Wat ons niet weerhoudt om de nieuwe Makita GA038GZ04 te testen. We moeten wel de machine een langere tijd in bezit hebben, met het oog op passende klussen. Dat is geen probleem voor Makita.

Snoert 40 V krachtbron van Makita snoermachines de mond?

Makita haakse slijper

Eerst bekijken we in de werkplaats wat de machine biedt. De haakse slijper kan communiceren met een accustofzuiger via het Auto-start Wireless System (AWS). Bij de machine zit een gewone flens. Met de nodige krachtuitoefening zijn de schijven te verwisselen. Zouden we deze machine aanschaffen, dan toch met de Ezynut-moer. Dat gaat een stuk vlotter en kost minder spierkracht.

Ook voorziet Makita de slijper van een overbelastingbeveiliging bij abnormaal veel stroomverbruik, een oververhittings-beveiliging en een diepteontlading-beveiliging die aangegeven wordt met ledindicatie. Wat echt opvalt, is de relatief kleine motor, zeker in vergelijking met een 230 mm 230 V slijper. De beperkte omvang heeft geen invloed op de prestaties.

Snel en beheerst

We zetten de inox-schijf 230 x 1,9 x 22,23 mm op de machine en drukken de schakelaar met dodemansfunctie in. Snel en beheerst slijpt de schijf door het materiaal, een geruststellend vonkenspoor producerend. Geen moment vallen de toeren terug, de machine blijkt een sterk werkpaard. De slijper voelt ook uitgebalanceerd aan.

Vervolgens bewerken we een stuk metaal met de 230 x 2,5 x 22,23 mm afbraamschijf (zie foto’s kader Super snel remmen). Ook bij dit werk draait de Makita uit de kunst, we hadden ook niet minder van dit gevaarte verwacht. Bij een 230 mm slijper moet je het koppie er goed bij houden. Gezien de veiligheidstechnieken en de ergonomische kwaliteiten, hebben we ons tijdens de test geen moment onveilig gevoeld.

Werken met de stofkap

Op de klus gaat een doorslijpschijf en een stofkap op de machine. Omdat deze kap geen zicht op de slijpschijf biedt, doet een plank dienst als geleider bij het slijpen van de dorpel. Deze stofkap doet dienst tot een royale slijpdiepte van 60 mm dankzij invalfunctie .

Op een wand slijpen we met de stofkap los uit de pols . Ook bij dit werk zal de machine na het plaatsen van een stuk hout of een andere geleider, beter op koers worden houden, mocht dat noodzakelijk zijn. Overigens volgt de machine bij dit werk prima de uitgezette lijn. Bij beide klussen blijkt de machine over meer dan genoeg power te beschikken. En de stofkap haalt praktisch alle zichtbare stof en gruis weg. De stofafvoer kun je 360 graden roteren.

Aanrader

Tot slot het antwoord op de vraag: Snoert 40 V krachtbron snoermachines de mond? Uiteraard. Want snoerloos werken is veiliger. En de slijper presteert zoals we van een 230 mm machine verwachten. Heb je genoeg werk voor dit type machine, neem dan in je keuze ook de Makita haakse slijper mee, inclusief de goed functionerende stofkap. Je moet dan wel bereid zijn te investeren in Makita’s 40 volt-platform dat meer straffe zwaargewichten biedt waarmee je de accu’s kunt uitwisselen.