Tegelwippen om vergroening te stimuleren

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 vervangen Nederlanders massaal (tuin)tegels door groen om onze steden en dorpen klimaatbestendiger te maken en biodiversiteit te bevorderen.

Tegelwippen om vergroening te stimuleren | TuinVAK
Speel video

Waar het kampioenschap in 2020 begon met twee gemeenten, strijden dit jaar ruim 150 Nederlandse gemeenten met elkaar om vergroening te stimuleren. Ook in België vindt dit jaar voor het eerst een tegelwip competitie plaats.

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden.

Dit jaar wordt het allereerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd, in samenwerking met creatief bureau Frank Lee, de grondleggers van het NK Tegelwippen.

Tegelwippen met gemeentesteun

Om een handje te helpen, zijn er in veel gemeenten diverse initiatieven die je helpen om je tuin te vergroenen. Van Tegeltaxi’s die gratis je gewipte tegels ophalen tot subsidies op de aanschaf van planten. Ook kun je in verschillende gemeenten gratis een geveltuintje laten aanleggen. Inspiratie in de vorm van tuintips en best practices van andere steden zijn gebundeld op de website van NK Tegelwippen.

Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel.

Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. 

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.