‘Vandaag de dag moet je als hovenier een alleskunner zijn’

20-06-2023
Bron: ROVC
Bron: ROVC

Als hovenier heb je natuurlijk alle verstand van groen. Maar hoe zit het met bouwtechnieken? Vaardigheden als timmeren en metselen kunnen immers ook van pas komen in het vak. Je kunt je er zelfs mee onderscheiden in de markt als hovenier.

Bron: ROVC
Bron: ROVC

Verdieping en professionalisering van het werk: dat waren voor Thomas van Antwerpen de belangrijkste redenen om zich verder te scholen op het gebied van bouw- en elektrotechniek. Van Antwerpen runt het gelijknamige hoveniersbedrijf uit het Gelderse Zeddam en besloot dat een training op dit vlak niet alleen voor hem, maar ook voor vijf van zijn medewerkers nuttig zou zijn. Hij vertelt: “Het hovenierswerk is vandaag de dag veel breder dan dat het tien jaar geleden was. Je moet tegenwoordig als hovenier een alleskunner zijn.” Zo krijgt Van Antwerpen bij de aanleg van een tuin, naast het werken met groen, onder andere te maken met metsel- en loodgieterswerk, maakt hij geregeld een overkapping en legt hij beregeningssystemen aan. Ook de elektra, bijvoorbeeld voor de aanleg van tuinverlichting, komt bij het vak kijken. “De meeste hoveniers kunnen van alles een beetje. Om bepaalde werkzaamheden goed te kunnen aanbieden aan de klant, vind ik het waardevol om mij te verdiepen in deze skills.”

Bron: ROVC
Bron: ROVC

Leerzaam

In de winter van 2021-2022 volgde Van Antwerpen samen met vijf medewerkers een cursus elektrotechniek; afgelopen winter stond een cursus bouwtechniek op het programma. “Deze cursussen worden door VHG (Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners) georganiseerd en zijn gericht op hovenierswerk. Je leert over dingen die je in de praktijk echt tegenkomt. Zoals hoe je een grondmof plaatst, grondkabels aanlegt en verlichting aansluit.” Tijdens de cursus bouwtechniek leerde het team een overkapping timmeren. Van Antwerpen vond ook deze training leerzaam. “Het ging onder andere over de verschillende houtsoorten en het maken van bepaalde verbindingen. Ook leerden we handige dingen uit de bouw. Ik vond de cursus zowel voor een beginnende als een meer ervaren hovenier een meerwaarde.”

Bron: ROVC
Bron: ROVC

‘Niet meer afhankelijk’

Van Antwerpen ziet meerdere voordelen van dergelijke bijscholing. “Als je bepaalde werkzaamheden, zoals het aansluiten van grondspots of het bouwen van veranda, zelf kunt aanbieden, ben je niet meer afhankelijk van derden. Vroeger moest ik een elektricien inschakelen voor bepaalde werkzaamheden. Dan moest ik mij richten naar de planning van deze vakman. Als de elektricien onverhoopt niet kwam opdagen, lag het werk stil. Nu ik dat allemaal in eigen beheer uitvoer, kan ik een project van A tot Z uitvoeren en verloopt het plannen soepeler.”

Teambuilding

Een ander voordeel dat de hovenier noemt, is de eigen rugzak die met nuttige kennis wordt gevuld. “Ik voel me nu, na het volgen van de trainingen, zekerder om werkzaamheden op het gebied elektra en bouwen aan te bieden. Dat is niet alleen prettig voor de klant, want die gaat er vaak vanuit dat je dit allemaal wel kunt. Maar je doet het ook voor jezelf: als vakman wil je goed werk afleveren.” Ook zag de hovenier de cursussen als een mooie manier van  teambuilding. “Je bent met z’n allen even uit de vertrouwde omgeving met iets nieuws bezig.”

Té praktisch?

De kans is groot dat Van Antwerpen volgende winter weer een cursus met zijn team volgt. Want, zo stelt de hovenier: je moet jezelf blijven ontwikkelen. “De cursussen die we hebben gevolgd, duurden ieder drie dagen; langer moet het ook niet zijn. Hoewel ik heel tevreden was over de inhoud, zou ik iets meer theorie wel fijn vinden. Nu was de cursus misschien wel té praktisch.” Door de cursussen samen met de medewerkers te volgen, deed Van Antwerpen tot slot nog een extra inzicht op. “Omdat we de cursus als team volgden, weet ik nu beter wat mijn medewerkers kunnen. Dat was voor mij één van de redenen om zelf ook deel te nemen. Want nu kan ik voortaan nog beter de juiste medewerker op de juiste plek inzetten. Daarmee stijgt de kwaliteit van onze diensten!”

Hardloper

Afgelopen winter werden maar liefst 150 groenprofessionals geschoold op het gebied van de elektrotechniek. Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarktbeleid bij VHG spreekt van een hardloper onder de cursussen die VHG aanbiedt voor hoveniers. “Bij tuinwerk komt meer elektra kijken dan je denkt. Naast de verlichting komt het bijvoorbeeld ook om de hoek kijken bij het installeren van een robotmaaier of bij de aanleg van een buitenkeuken.”

Evalueren en aanpassen

Naast de cursus Elektrotechniek biedt VHG onder andere de cursus Bouwtechniek, Bouwtechniek voor gevorderden en Metselen voor hoveniers. Ook is er de Basisopleiding Zwemvijvers. “Het scholingsseizoen loopt heel duidelijk in de winter. Op dit moment evalueren we de cursussen en passen we de inhoud of opzet waar nodig aan.”

Zo was het de insteek om de cursussen door het hele land aan te bieden. “Omdat we merkten dat er kwaliteitsverschil tussen de diverse opleiders bestaat, hebben we besloten om een schifting te maken in partners. Daardoor zullen deelnemers straks mogelijk iets verder moeten reizen.” VHG houdt ook de inhoud van de cursussen kritisch tegen het licht. “We kijken naar waar we moeten verbreden of juist verdiepen. Zo is de feedback van veel deelnemers dat de cursus Elektrotechniek nu volstaat als basis. Daarnaast is er behoefte aan extra verdieping, dus we denken over een vervolgcursus op dat vlak. Belangrijk uitgangspunt blijft dat alle cursussen die we aanbieden, aansluiten bij de praktijk van de hovenier.”

Tekst: Daphne Doemges-Engelen