Vier must know tuintrends voor dit jaar

Vier must know tuintrends voor dit jaar

Pak je tuingereedschap erbij en steek je handen uit je mouwen, want het is tijd om de tuin een zomer make-over te geven. Dit jaar staat in het thema van ‘Eén met de natuur’. Rebecca Goldsmith, productmanager bij Medite Smartply deelt vier must know tuintrends voor dit jaar. Laat je inspireren en ontdek wat er nieuw is op het gebied van duurzame tuinen.

Vier must know tuintrends voor dit jaar

Vier tuintrends

1. Natuurlijke en duurzame materialen
Duurzaamheid is bij velen prioriteit nummer één, ook in de tuin. Natuurlijke materialen staan dit jaar centraal bij tuinontwerp, met hout als de ster van de show. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tuinmeubelen die geproduceerd zijn met duurzaam verkregen hout, wat ervoor zorgt dat producten langere tijd meegaan. Daarnaast wordt er ook steeds meer plek gemaakt voor meubels zoals kleine tafeltjes van keramiek of steen. De look en feel van deze meubels past perfect bij de natuurlijke omgeving van de tuin. Niet alleen bij het aanschaffen van meubelen, ook tijdens het tuinieren zelf kan je duurzaam te werk gaan. Gebruik bijvoorbeeld compost in plaats van kunstmest en vang regenwater op in een regenton om de planten water te geven.

2. Warme aardetinten voor een rustige uitstraling
De koude grijze en blauwe tinten in de tuin maken deze lente en zomer plek voor warme kleuren. De terra-kleuren hebben de overhand, denk aan beige, zand, bruin en oranje. Samen met verschillende groene tinten vormen ze een natuurlijk kleurenpallet dat je tuin doet opleven. Dit is niet alleen terug te zien in planten en bomen, maar ook in het meubilair. Donkergroene loungesets en stoelen zijn hot topic en zorgen voor een chique uitstraling. Leef je daarnaast uit met groene en terra kleurige bloempotten en tuinaccessoires. De kleurencombinaties geven een rustig en zacht effect aan je tuin, wat wil je nog meer?

3. Verticale tuinen
Heb je een tuin die niet al te groot is, of een balkon waar eigenlijk wat groen ontbreekt? Dan is een verticale tuin echt iets voor jou. Het wordt ook wel eens een 'plantenmuur' genoemd en het is een leuke manier om wat groen toe te voegen aan je buitenruimte. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan bijvoorbeeld verticale houten plantenbakken gebruiken, verse kruidenrekken maken of zelfs je houten schutting omtoveren tot een groene oase. En ook handig als je niet zo’n groene vingers hebt: het onderhoud is een eitje.

4. Eten uit eigen tuin
Kleurrijke groente, zoete stukken fruit en smaakvolle kruiden; als we het over tuinieren hebben, mogen we het verbouwen van groenten, fruit en kruiden niet vergeten. Door zelf biologisch te verbouwen en kweken, kan je bewuster leven en meer controle hebben over wat je precies eet. En nog een leuke bijkomstigheid: je kan gewassen verbouwen die je niet altijd in de supermarkt terugvindt. Duurzaam, gezond en lekker! Een manier om je moestuin in te richten is met moestuinbakken. Deze zijn makkelijk te maken met de duurzame MDF-platen van Medite Smartply. Dit is FSC-gecertificeerd hout en bestendig tegen elk type weer. Daardoor is het MDF geschikt voor binnen- en buitengebruik, een ideaal product voor de tuintrends van deze zomer.