Vier teams naar finale NWT 2022

Vier teams zijn door naar de finale Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2022, die in de eerste maanden van 2022 wordt gehouden. Het gaat in willekeurige volgorde om Aeres Velp, Yuverta Houten, Zone.college Doetinchem en Yuverta Nijmegen.

De finalistenteams van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2022

De finalistenteams van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2022

Acht teams van twee mbo-studenten namen deel aan de door VHG voor het eerst georganiseerde centrale kwalificatiewedstrijd, die werd gehouden bij IPC in Schaarsbergen.

Eén centrale plaats voor de kwalificatie in plaats van vier afzonderlijke bleek een schot in de roos. ‘De deelnemers stimuleerden elkaar en met één jury die alles beoordeelde waren de onderlinge prestaties beter vergelijkbaar’, zegt Nicole Slagmolen, voorzitter van de jury.

Constructies met hout

Ontwerper Hans Bouwens had een mooie eigentijdse tuin bedacht. Er was veel aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit. De studenten maakten constructies met inlands hout, zoals eiken en kastanje. ‘Best even wennen,’ vond een deelnemer die voor een sokkel eiken balken van 25 x 25 cm haaks moest doorzagen. Dat gold ook voor de open bestrating met gras en split waarmee de ontwerper een natuurlijke overgang creëerde tussen beplanting en bestrating. De deelnemers moesten zelf een beplantingsplan maken dat showtuinwaardig was.

Verder trainen

Alle teams bestonden uit twee studenten, begeleid door een coach. De vier teams die doorgaan krijgen de komende maanden trainingsopdrachten vanuit VHG. Zo gaan ze hopelijk met een nog hoger niveau de finale in. De nationale kampioenen die dan bekend worden, maken kans deel te nemen aan WorldSkills 2022 in Shanghai.

Sponsoren

De wedstrijden werden mede mogelijk gemaakt voor de materiaalsponsoren IPC, Boomkwekerij Rendering, Lageschaar Vaste planten, Buiter Beton, Van Vliet Duurzaam Hout, Ecolan EPDM folie, Auga Fonteitechniek, Ebema bestratingsmateriaal, Innogreen potgrond, Gebr. van der Berk, bomen en Husqvarna equipment. TRI Groei in Groen is financieel sponsor.

Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

TuinVAK nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.