Vijvers maken een comeback in de tuin

Algemeen 03-06
Vijvers maken een comeback in de tuin

Terwijl onderzoekers de grote oceanen bestuderen als het gaat om het beschermen van biodiversiteit, blijken het de ogenschijnlijk eenvoudige tuinvijvertjes te zijn die een groot verschil maken. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat Nederlanders hun tuinen niet alleen flink vergroenen; steeds vaker kiest men ook voor een vijver. Het Nederlandse vijvermerk Ubbink speelt hierop in met vijvers die eenvoudig te plaatsen zijn en ruimte geven om er een persoonlijke touch aan te geven.

Vijvers maken een comeback in de tuin

Het door de EU gefinancierde Ponderful-project suggereert dat vijvers meer bijdragen aan biodiversiteit dan grote meren en oceanen, doordat ze meer planten en dieren ondersteunen. Recent onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toont aan dat steeds meer mensen kiezen voor een groenere tuin, belangrijke redenen hiervoor zijn een natuurlijke sfeer en het bijdragen aan biodiversiteit.

Vijvermerk Ubbink, dat dit jaar zijn 50-jarig jubileum viert, ziet de vraag naar terras- en ingraafvijvers weer toenemen. Uit een peiling onder tuinontwerpers blijkt dat Nederlandse tuinbezitters vaker kiezen voor een tuin die sfeervol is maar die ook plaats biedt voor insecten en dieren zoals bijen, vlinders en vogels.

Vijvers en biodiversiteit

Populaire Ubbink doe-het-zelf terrasvijvers, zoals de Quadro-combinatie, bieden een oplossing voor mensen met beperkte ruimte. Deze vijvers vereisen slechts een oppervlakte van 120 x 90 cm maar bieden genoeg ruimte voor planten en insecten. Deze combinatie bestaat uit een geïmpregneerde, FSC-gecertificeerde houten omranding die over een bijbehorende basis-terrasvijverbak geplaatst wordt.

Waar het allemaal 50 jaar geleden mee begon is de ingraafvijver. Vroeger werden deze vaak vrolijk gedecoreerd met tuinkabouters, maar tegenwoordig kiest men vooral voor planten en decoratieve spuitfiguren om de vijver een persoonlijke touch te geven.

Ongeacht de vorm of afmeting van een vijver, voor wie wil bijdragen aan de biodiversiteit is het verstandig om te kiezen voor rijke, inheemse beplanting. Planten zoals waterlelies, gele lis, zwanenbloem en watermunt zijn dan goede keuzes. Deze inheemse soorten trekken insecten, vogels en andere dieren aan, waardoor er een mini-ecosysteem ontstaat dat de biodiversiteit in de achtertuin bevordert.