Vitaler van vijvers

Het is een van de belangrijkste hypes van de aflopen jaren: zwemvijvers in tuinen. Dit signaleert Vijvercentrum De Scheper uit Oirschot. Het bedrijf is tevens gespecialiseerd in koi- en siervijvers. Bij alle soorten vijvers geldt dat er een zeer solide basis gelegd moet worden. Dan zal de hovenier niet achter de feiten aan hoeven lopen.
Vitaler van vijvers | TuinVAK
Vitaler van vijvers | TuinVAK
Vitaler van vijvers | TuinVAK
Vitaler van vijvers | TuinVAK
De integratie van zwemvijvers in tuinen komt steeds vaker voor. De zwemvijver wordt ook wel een ecologisch zwembad of een natuurzwembad genoemd. Vijvercentrum De Scheper uit het Brabantse Oirschot ziet de laatste jaren steeds meer vragen van klanten over zwemvijvers voorbij komen. Janita van Alphen, samen met haar man Giel eigenaar van Vijvercentrum De Scheper, verklaart de hype: “Veel mensen willen een zwembad in de tuin, maar schrikken vervolgens van de onnatuurlijke look. Het probleem is ook dat je een zwembad alleen gebruikt op momenten dat het echt goed weer is. Van een zwemvijver kun je daarentegen, vanwege het natuurlijke uiterlijk, het hele jaar door genieten. Zelfs in de winter heeft de zwemvijver zijn charmes. Een zwembad kan nog wel eens als een obstakel gezien worden, in tegenstelling tot een zwemvijver. Die levert qua look echt meerwaarde. Het is een behoorlijke investering, maar je krijgt er heel veel voor terug.”

Keuzevrijheid
Het klassieke zwembad valt nogal eens lastig te integreren in de tuin, vanwege de vorm en de lichtblauwe of witte kleur. Een zwemvijver biedt veel keuzevrijheid in vorm en afwerking. Vijvercentrum De Scheper is in staat om allerlei soorten zwemvijvers op een zeer professionele wijze aan te leggen. Zwemvijvers zorgen voor plezier en beleving in tuinen en bevatten geen chloor en chemicaliën. Ze worden vaak gereinigd door een combinatie van een vijverfilter en een plantenfilter. Ook planten zorgen voor waterzuivering. De vijvers zijn aan te leggen met bijvoorbeeld vijverfolie, een veel gebruikt materiaal. Deze folie laat zich gemakkelijk lijmen of lassen. Het leggen van vijverfolie kan een knap lastig stuk werk zijn. Zeker als in een vijver veel hoeken gebruikt worden. Het exact meten van de verschillende stukken folie is soms een uitdaging. Vijvercentrum De Scheper is exact in staat te berekenen hoeveel vijverfolie er nodig is.

Goede basis
De kwaliteit van een vijver – of het nu een koi- sier- of zwemvijver is – staat of valt bij een goede basis, stelt Janita van Alphen. “Als je met name de grote projecten bij het begin niet goed aanpakt, kom je achteraf voor onaangename verrassingen te staan. Je kunt bijvoorbeeld denken aan fout aangelegde filtersystemen of slibophoping. Het is heel lastig om dan nog aanpassingen te doen. Als je de zaken vooraf meteen goed aanpakt, kun je direct van de vijver genieten, zonder dat je op zoek moet naar een goed overwicht. Want dan loop je eigenlijk achter de feiten aan.” Veel hoveniers leggen zelf vijvers aan. Gebeurt dit op een goede manier, dan is dat positieve reclame voor de gehele branche, vindt Van Alphen. Indien er problemen ontstaan, springt Vijvercentrum De Scheper graag bij. “Gezamenlijk analyseren we de situatie en brengen we verbeteringen aan”, legt ze uit. “Verder doen we veel waterkwaliteit metingen. Als er veel blad in de vijver is gevallen, is onderhoud zeer belangrijk. Het blad zal namelijk op termijn rotten op de vijverbodem, hetgeen kan bijdragen tot ziektes bij vijvervissen. Een slechte kwaliteit van het water is opnieuw vaak te wijten aan een slechte basis.”

Natuur
In het voorjaar zullen volgens Vijvercentrum De Scheper verschillende zaken moeten worden aangepakt, wil men gedurende een langere tijd van een vijver kunnen genieten. Het is belangrijk om te zorgen voor een matige begroeiing met waterplanten. Gedurende de zomermaanden zullen deze waterplanten normaliter verder doorgroeien. Ook is het voorjaar de beste tijd om bijvoorbeeld vijverfilters eens goed schoon te maken. Dit kan door de matten of sponzen in het filter goed te spoelen met vijverwater. De matten zorgen ervoor dat het vuil achterblijft in de filter. In de filtermatten groeien bij voldoende warmte bacteriën, die op hun beurt weer zorgen voor reiniging van vijvers. Van Alphen is samen met haar man al een kwart eeuw verbonden aan Vijvercentrum De Scheper. Ze heeft zelf een laborantenopleiding en een hoveniersopleiding genoten en heeft haar roots liggen in de agrarische sector. Het fascinerende aan haar vakgebied vindt ze dat mensen dichtbij de natuur blijven. “Dat is goed voor de gezondheid en de algehele beleving.” Helaas is volgens Van Alphen de mens de afgelopen twintig jaar steeds meer van de natuur verwijderd geraakt. “Om een beter milieu te krijgen, moeten we de natuur weer omarmen”, stelt ze. “Vijvers maken hier onderdeel van uit. Zo is waterbeheersing een belangrijke opgave voor de toekomst. Het goed opvangen en recirculeren van water wordt steeds belangrijker. Vooral in stedelijke gebieden moeten hemelwater en regenwater goed worden opgevangen. Dit helpt om de opwarming tegen te gaan en temperaturen te bufferen. Hier ligt ook een belangrijke taak voor ons als vijvercentrum. Water moet langer en gezonder worden vastgehouden. Goede vijvers vormen een uitkomst.”

Trommelfilters
Vijvercentrum De Scheper is ook als webshop zeer actief en dealer van bekende merken als Oase, Velda en Vivaria. Klanten kunnen bij Vijvercentrum De Scheper terecht voor onder meer vijverpompen, vijverfilters, voer, en UV lampen. Janita van Alphen merkt dat trommelfilters momenteel heel erg in opkomst zijn. “De afgelopen tien tot vijftien jaar zijn veel vijvers aangelegd met te kleine filtersystemen, waardoor ze dichtslibben. Met trommelfilters gebeurt dat veel minder snel.” De Scheper heeft vele vijvers aangelegd, zodat bezoekers zich goed kunnen oriënteren. Dit kan ook in de speciale showroom in Oirschot, waar De Scheper is gevestigd. Naast vijveraanleg, is het bedrijf in te schakelen voor het jaarlijks onderhoud van vijvers. Daarbij valt te denken aan het verwijderen van blad uit de vijver, schoonmaken van vijverfilters en snoeien van waterplanten.
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

TuinVAK nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.