Waarschuwing voor incomplete rolsteigers

17-02-2023
Waarschuwing voor incomplete rolsteigers

VSB waarschuwt voor het bewust of onbewust leveren van incomplete rolsteigers door sommige handelaren waardoor de volledigheid hiervan nogal eens tekortschiet met (levens)gevaarlijke situaties tot gevolg.

Waarschuwing voor incomplete rolsteigers

De VSB roept werkgevers, leidinggevenden en gebruikers op om met name bij rolsteigers te controleren of er sprake is van een complete levering en opbouw.

Aanleiding voor de waarschuwing is de wildgroei van rolsteigers die veelal online worden aangeboden en in eerste instantie lijken te voldoen aan de eisen die vanuit Europa (rolsteigernorm EN 1004) en Nederland (A-blad Rolsteigers) worden gesteld. Alhoewel de aangeboden producten compleet en daarmee geschikt lijken voor gebruik, ontbreken in de praktijk vaak vitale onderdelen, zoals voldoende stabilisatoren, leuningwerk, schoren en platforms.

Dergelijke incomplete rolsteigers zijn niet alleen een serieus gevaar voor de gebruiker maar vormen ook een risico voor de werkgever en leidinggevenden die hun medewerkers hierop laten werken. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de materiële en immateriële schade die door een eventueel ongeval met een incomplete rolsteiger ontstaat.

In 2022 bracht de VSB-commissie Ladders, Trappen en Rolsteigers de flyer ‘Wijzigingen in wet- en regelgeving rolsteigers en kamersteigersuit waarin de belangrijkste wijzigingen helder en overzichtelijk zijn samengevat. De wijzigingen zijn het gevolg van de nieuwe rolsteigernorm NEN-EN 1004-1 die begin 2022 van kracht werd en de daarop volgende uitgave van een aangepast A-blad Rolsteigers.