Water en vuur

#Tuinvak 16-12-2019
Water en vuur

De tuin van Ilse Nachtergaele uit Wontergem is door de organisatie ‘De Vlaamse Tuinaannemer’ verkozen tot de mooiste tuin in de categorie groter dan 750 vierkante meter. De Vlaamse Tuinaannemer reikt elk jaar prijzen uit voor de mooiste tuinen van Vlaanderen.
Water en vuur
Sommige tuinaannemers vinden nauwelijks de tijd om hun eigen tuin te onderhouden. Niettemin kan die het perfecte visitekaartje zijn voor toekomstige klanten. Zo redeneren ze althans bij Tuinen Hoornaert. Ilse Nachtergaele en haar man Francis stellen er met plezier en trots hun privétuin open als inspiratiebron voor zoekende tuineigenaars.
Stapstroken en kleiklinkers
Ilse probeert een dag per week uit te trekken om de tuin te onderhouden. En dat lukt meer dan aardig, gezien de grote oppervlakte en diverse stemmige elementen die de tuin herbergt. De voortuin oogt bewust sober en wordt gedomineerd door een strak grindtapijt dat plaats biedt aan enkele wagens. Leuke stapstroken in kleiklinkers tonen de bezoeker verschillende soorten legverbanden en leiden hen naar het nabijgelegen kantoorgebouw.

Veelheid aan ingrediënten
Een toegangsdeur in de hoge haag wenkt naar de achtertuin. Deze tuin telt zo’n veelheid aan ingrediënten dat hij elke bezoeker kan inspireren. Alle zijn ze verbonden met de elementen water en vuur. Zo bakent een strakke wintergroene haag en hardstenen waterpartij het terras achter de woning af.$Een natuurlijke zonwering van dakbomen biedt de nodige schaduw en koelte tijdens de warme zomerdagen, terwijl de bewoners bij regenweer makkelijk kunnen uitwijken naar het overdekte eikenhouten terras met gemetselde barbecue.
Kleurrijke bloemenborders
Langszij liggen kleurrijke bloemenborders die Ilse volop inspiratie bieden voor een wekelijks bloemboeket. Het natuurlijk ogende zwembad is opgebouwd uit duurzaam polypropyleen en grenst aan een stemmige moeraszone. Je zou denken dat het water van het zwembad op een natuurlijke wijze wordt gefilterd, maar in dit geval zijn het twee losstaande waterelementen die qua look en feel perfect op elkaar aansluiten.

Poolhouse
In het zelf ontworpen poolhouse huist de koperionisatie waardoor de zwemmers kunnen genieten van ecologisch en chloorvrij zwemwater. Achterin de tuin ligt een vuurput die al menig verhaal heeft aangehoord. Tegen de tuingrenzen aan krijgt de natuur meer de bovenhand, waarbij de eigenaars de hulp inschakelen van schapen om het weidegras kort te houden. In de gevarieerde boomgaard schuilen enkele speeltuigen voor de kinderen. Ook een trampoline ligt stemmig verborgen achter een hoge haag.

Sfeervol licht
Bij valavond laat Ilse de tuin baden in een sfeervol licht. Een wandeling door deze tuin prikkelt alle zintuigen en geeft voedsel aan eigen verlangens. Hoewel het perfecte plaatje een moeilijke klus lijkt, doen ze daar bij Tuinen Hoornaert niet moeilijk over. Dit visitekaartje zegt veel meer dan duizend woorden ooit zouden kunnen beschrijven.

Water en vuur