Zijdeboom voor 100 jaar VHG

#Tuinvak 13-01-2021
Zijdeboom voor 100 jaar VHG

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vereniging heeft Branchevereniging VHG op dinsdag 10 november 2020 bij het Vredespaleis een boom geplant. VHG-voorzitter Rien van der Spek en directeur Egbert Roozen namen de schop ter hand om een Albizia julibrissin (Perzische slaapboom of zijdeboom) in de grond te zetten. Dat gebeurde in aanwezigheid van Erik de Baedts van the Carnegie Foundation en directeur van het Vredespaleis in Den Haag.
Zijdeboom voor 100 jaar VHG
Met het planten van deze boom creëert VHG een blijvende herinnering aan dit jubileum. Andere festiviteiten, zoals een groot jubileumfeest dat in november plaats zou vinden, zijn vanwege de coronamaatregelen afgelast. “Een boom planten hoort bij een bijzonder moment,” zo gaf VHG-directeur Egbert Roozen voorafgaand aan het planten aan. “Het was de bedoeling om deze boom afgelopen mei al als ‘tree of friendship’ te planten met onze ELCA-collega’s die op dat moment in Nederland te gast zouden zijn. Vanwege corona moest dit bezoek afgelast worden. Het voelt daarom goed, dat we de boom vandaag alsnog bij het Vredespaleis kunnen planten en hiermee onze verbondenheid als vakgenoten binnen 100 jaar VHG tot uiting kunnen brengen. Bovendien staat de boom op voor VHG historische grond. Van 1920 tot 1984 was het verenigingsbureau in Den Haag gevestigd”.
November is Treevember
De boomplantactie is tot stand gekomen in samenwerking met The Pollinators, die de maand november hebben uitgeroepen tot maand van de bomen: ‘Treevember’. Hiermee vragen zij aandacht voor het belang van bomen en herstel van de biodiversiteit. In een speciale najaarscampagne – die in de plaats komt van het jaarlijkse Tree Fest – brengen The Pollinators een ode aan de boom. Dat gebeurt door zoveel mogelijk bomen te planten en voedselbossen in de schijnwerpers te zetten. Ook worden via 150 distributiepunten tienduizenden boombommetjes verspreid: kleine bommetjes van klei met een mix van inheemse, biologische boomzaden. Zo willen The Pollinators bijdragen aan meer biodiversiteit en voedsel voor bestuivende insecten.
Oorsprong VHG
Officieel ging de eerste landelijke vereniging van groenbedrijven op 12 juni 1920 van start. Er werden al direct 145 bloemist-hoveniers als lid ingeschreven. Vanaf het begin werkte deze organisatie onder de paraplu van de Groep Bloemisterij en droeg de naam Kring Bloemist-Hoveniers.
In de loop der jaren ontstonden er twee verenigingen: de Kring Tuin- en Landschapsvoorziening (KTL) en de Nederlandse Hoveniers- en Groenvoorzieners-vereniging (NHG). Deze verenigingen zijn in 1994 weer samengegaan, de verenigingsnaam is toen gewijzigd in Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG).
Voor alle ondernemers in het groen
Tegenwoordig profileert VHG zich breder als de branchevereniging voor ondernemers in het groen. Het is de missie van VHG om ondernemers te ondersteunen in de markt van vandaag en verbindingen te leggen voor de markt van morgen. Behalve het behartigen van de belangen van de aangesloten leden, vervult VHG ook een actieve rol in de voorlichting en bewustwording over de baten van groen. Mede daardoor is de maatschappelijke waardering voor groen de laatste jaren veranderd. Groen is niet slechts decoratie, maar wordt steeds meer in verband gebracht met de kwaliteit van ons leefklimaat, de instandhouding van de biodiversiteit en de bevordering van de gezondheid en het welbevinden van mensen. 

Zijdeboom voor 100 jaar VHG
Zijdeboom voor 100 jaar VHG
Zijdeboom voor 100 jaar VHG
Zijdeboom voor 100 jaar VHG