Zijn het gouden tijden voor hoveniers?

Omdat mensen volop investeren in hun tuin beleven hoveniers gouden tijden. Dat meldde de NOS onlangs op basis van onderzoek van het bureau GfK. Eshuis Hoveniers, Aardoom Hoveniers en De Vries Hoveniers bevestigen deels dit beeld. Tegelijkertijd plaatsen zij belangrijke kanttekeningen.
Zijn het gouden tijden voor hoveniers? | TuinVAK
Zijn het gouden tijden voor hoveniers? | TuinVAK
Dionysios Sofronas, eigenaar van Aardoom Hoveniers, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer tuinontwerpen gemaakt dan in heel 2020. Dit resultaat sluit wel aan bij de conclusies uit het onderzoek. “Het zijn inderdaad mooie tijden voor hoveniers”, zegt hij”, maar tegelijkertijd is het belangrijk de zaken in perspectief te zien. In de 227 jaar die wij bestaan hebben we altijd te maken gehad met ups-and-downs. Daarnaast zijn er in onze sector nog veel eenmansbedrijven actief die tegen bedenkelijke tarieven werken.”
 
Opdrachten groter en uitgebreider
Daniëlle de Vries, samen met Bart de Vries eigenaar van De Vries Hoveniers, deelt de perceptie dat mensen momenteel volop investeren in hun tuin: “Niks is te gek, zo lijkt het wel. De opdrachten worden steeds groter en uitgebreider. Wel vormen de leveringsproblemen een uitdaging. De juiste planten zijn regionaal nog wel te vinden, maar het verkrijgen van hout en bestrating is al moeilijk. Daarnaast zijn we continue op zoek naar vakmensen om onze projecten te kunnen realiseren.”
 
Groeien en investeren
Ook voor Aardooms Hoveniers en Eshuis Hoveniers vormt het tekort aan geschikte vakmensen momenteel een probleem. “Hierdoor valt het niet mee om groei te realiseren en te investeren in je bedrijf”, vertelt eigenaar Jacco Wisman van Dutch Quality Gardens Eshuis Hoveniers. “Het klopt dat het momenteel zeker niet slecht gaat in onze branche. Dat resulteert in meer opdrachten voor de hovenier. Maar wat houd je er onder de streep aan over? Kijk alleen al naar de prijsstijgingen van materialen die je bijna maandelijks om de oren vliegen.”

Tekst: Ralf Pijnenburg
 
Foto’s: Eshuis Hoveniers
 
Eshuis Hoveniers ontwerpt en onderhoudt duurzame tuinen op basis van innovatieve ontwerpen en doordachte materiaalkeuzes.
 
Lees het volledige artikel in TuinVak nr 2.
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

TuinVAK nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen


  • Agenda

  • Geen agenda-items bekend.