Zorgen om dierenleed bij plaagdierbestrijding

09-11-2022
Zorgen om dierenleed bij plaagdierbestrijding

Vanaf 1 januari 2023 gelden er strengere regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen voor ratten en muizen. De NVPB voorspelt onduidelijkheid en toenemende overlast van ratten- en muizenplagen als de invoering van de nieuwe regels niet gepaard gaat met goede voorlichting.

Zorgen om dierenleed bij plaagdierbestrijding

Door de nieuwe regels moeten professionele plaagdierbeheersers en agrariërs vanaf 1 januari 2023 beschikken over een IPM-certificaat als zij chemische bestrijdingsmiddelen (‘biociden’) willen inzetten voor de bestrijding van ratten en muizen. Aan het einde van 2023 is het gebruik van vrijwel alle middelen door particulieren niet meer toegestaan en is dit alleen voorgehouden aan gecertificeerde bedrijven en agrariërs.

De NVPB steunt de invoering van de IPM-certificering omdat hiermee de kwaliteit van de knaagdierbeheersing wordt verhoogd. Tegelijkertijd maakt de NVPB zich zorgen over het gedrag van burgers als zij overlast hebben van ratten of muizen. Het gebruik van klemmen en vallen is toegestaan, maar kan ook gepaard met dierenleed als deze niet goed worden gebruikt of van slechte kwaliteit zijn. Tevens kunnen de verboden chemische middelen nog via internet worden gekocht via de bekende internationale winkelplatforms of tijdens een vakantie in het buitenland.